Stigbergsliden 12

Stigberget är en plats som både bjuder in och sticker ut. En Göteborgspärla, som förenar Majornas värme med pulsen i city. Här finns fantastisk utsikt över älven och sommarsol långt in på kvällen. En slags filmisk känsla, som arkitekterna bakom Stigbergshyllan verkligen tagit vara på.

På Stigbergstorget finns något för alla – från marina museer till modern ”fun dining”. Här varvas stora, gröna ytor med uteserveringar, konsertlokaler och franska bagerier. Här finns både anrik arkitektur och nyskapande ungdomskultur. Men också bryggerier, konstgallerier och mat från världens alla hörn. En trivselplats, med något för alla.

Från Stigberget är det nära till allt – särskilt till vattnet, som flyter från stranden vid Röda Sten till centrala Göteborg. Längs älven finns en rymlig cykelbana, och tvärsöver går det flitigt med färjor till bland annat Hisingen. Här finns gott om spårvagnar, bussar och bilvägar. Men också mysiga promenadstigar, med gångavstånd till Slottsskogen.

Kortfakta Stigbergsliden 12

Antal bostäder: 30 bostadsrätter
Storlekar: 1-4 RoK
Yta: 33-113 kvm
Arkitekt: ABAKO Arkitektkontor
Färdigställt: September 2023

Stigbergsliden 12 finalist i Guldhemmet 2023!

Vi är väldigt stolta över att kunna meddela att Stigbergsliden 12 har blivit finalist till Guldhemmet och priset som bästa bostadsprojekt 2023! Läs mer om Guldhemmet och de nominerade genom att klicka på länken nedan. 

Guldhemmet 2023

 

Arkitektens ord

Längs Stigbergsliden finns en varierande tegelarkitektur av blandad ålder och karaktär. Här blir Stigbergshyllans ljusgula tegelfasad ett modernt tillskott. Något som verkligen kompletterar områdets anrika arkitektur, samspelar med de övriga fasadernas ljusa toner och knyter an till gatans huvudsakliga tegeltradition. 

”Det blir ett fräscht nybygge på Stigbergsliden 12, med åtta bostadsvåningar och en gatufasad med burspråk och två entréer. Rumsfördelningen och planlösningen är verkligen genomtänkt, och här finns en otrolig kärlek i planeringen. Det är bra att man bidrar med ett sådant här stort bestånd i ett sådant här fint läge.”
– Robert Dahl, arkitekt på ABAKO.

Stigbergshyllan är placerat på en mycket speciell tomt i backen upp mot Stigbergstorget. Tomtens dramatiska sluttning och panoramautsikten över hamninloppet har format byggnadskropparna. Den storslagna utsikten och närheten till de gamla biograferna vid Stigbergstorget har inspirerat till temat scenografi, som har präglat gestaltningen av byggnaderna både interiört och exteriört.

Kvarteret består av en större huskropp mot Kjellmansgatan och en mindre mot Stigbergsliden med en gemensam gård i mitten, som endast de boende når. Alla entréer vetter mot gatan. Huskropparna har olika uttryck och material, men samtidigt en gemensam färgpalett som gör att de harmonierar med varandra. 

Mot Kjellmansgatan har vi medvetet hållit fasaduttrycket lågmält. Ljust sandfärgade fasader med tak, fönster och entréboxar i svart knyter an till gatans befintliga bostadsarkitektur. Taket är utformat för att ta ner husets höjd mot stadsrummet och för att smälta in i stadens taklandskap. För att skapa liv och väcka intresse har vi arbetat med detaljeringen i fasaden med ett listverk i relief och entréfoajéernas välkomnande dramaturgi med generösa entrétak och uppglasade fasader. 

Mot Stigbergsliden har fasaderna fått en mer uppseendeväckande utformning med sockel av skiffer, fasader med tegel i reliefverkan, svarta fönster samt guldfärgade burspråk och balkongfronter för att knyta an till Stigbergslidens vackra tegelbebyggelse. 

I Stigbergshyllan finns något för alla. Lägenheterna, som varierar i storlek från 1 till 6 rum och kök, är ritade för att skapa ett levande och trivsamt bostadskvarter, med stor variation bland hushållen. De större lägenheterna ligger över hörn och har ljusinsläpp från tre håll. De mindre lägenheterna vetter in mot gårdens lugn, förutom ett mindre antal som vetter ut mot Stigbergslidens puls.

I de gemensamma utrymmena har vi hållit materialpaletten elegant återhållen i ljust grått och svart med detaljer i mässing, som en blinkning i uttrycket till gamla biograffoajéer.
För lägenheterna har vi tagit fram tre kulörpaletter som de boende kan välja bland, där vi knyter an till temat scenografi. Man kan välja mellan en färgstark Feelgood, en sval Klassiker eller ett kontrastrikt Drama. Lägenhetsmaterialen är valda för att skapa en taktilt rik, exklusiv fond till de boendes vardagsberättelser.

Sandra Kuylenstierna
Arkitekt
ABAKO arkitektkontor AB
 

Galleri 2 RoK

Gemensamhetsytor

Bjud in vänner eller familj till en underbar takterrass-middag. Unna dig en chill stund i solen. Beundra den otroliga vyn. Basta och njut. Ta vara på vårsolen och förläng sommaren. Möjligheterna är många på de gemensamma takterrasserna

Högst upp i huset längs Kjellmansgatan har vi skapat en gemensam takvåning med extra allt!

Utsikten är något alldeles extra och på takterrasserna kommer det att finnas kikare för att kunna spana in staden. Vi har delat upp takvåningen i två separata lokaler. I den ena blir det en stor festvåning med kök och möjlighet att duka upp för 30 personer både inne och på den stora takterrassen. I den andra delen blir det spaavdelning med bastu, lounge och relaxavdelning både inne och ute på den stora takterrassen, litet kök med kylmöjlighet och spabad med utsikt över staden.  Det kommer dessutom finnas övernattningsrum för gäster.