Kvarteret SoHå

I kvarteret SoHå har vi skapat 193 unika bostäder för alla faser i livet. Vi på Sverigehuset vill vara med och bidra till en sund samhällsutveckling och stadsmiljö.

Vi vet att människor mår bra av att umgås över sociala- och generationsgränser. SoHå blir ett socialt hållbart kvarter med en mix av olika boendeformer; bostadsrätter, hyresrätter, bostäder med särskild service, äldreboende och verksamhetslokaler. 

Samtliga bostäder i kvarteret har tillgång till den gemensamma slutna innergården med lusthus, boulebana, lekytor och planteringar. Det finns också en lokal med co-working och övernattningsrum i SoHå. 
Kvarteret kommer bestå av 24 bostadsrätter i den sydvästra hörnan. Bostadsrätterna är omsorgsfullt planerade bostäder på två till tre rum och kök. Hyresrätterna ligger i söder och det sydöstra hörnet och består av lägenheter på ett till tre rum och kök. 

Arkitektens ord

Fasad 1 833.jpg

Lundbypark vid Ramberget är en ny stadsdel som förlänger stenstaden norrut över Älven. Precis som i innerstaden präglas den nya stadsdelen av urbanitet och slitstarka material som sten, tegel, puts och betong. Färgpaletten i stadsdelen plockar upp det varmgula teglet vi hittar över hela staden och går i en gradient mot ljusare toner och till en gråskala i grått och svart.

SoHå, ligger närmast Hjalmar Brantingsgatan och annonserar området Lundbypark mot staden. Delen av kvarteret som vetter ut mot gatan är gestaltad i en klassisk ordning med stora fönster och öppningar i markplan. En indelning av fasaden med teglade ramar runt fönsteröppningarna på de övre våningsplanen skapar balans mot entréplanet. Teglet mellan ramarna är satt i relief för att skapa djup och effekt av skuggverkan på fasaden. Ojämnheten bryter ljudvågor och bidrar samtidigt till en bättre ljudbild i stadsrummet. 

Kvarteret

Inbjudan Lundbypark utskick_2019_NY Karta.jpg

Kvarteret omsluter en gemensam innergård, med lusthus, lekplats och boulebana. Planteringar i form av buskar med ätbara bär. Ut mot gatan, i entrénivå, har vi skapat en levande stadsmiljö med skönhetssalong, godisaffär, gym och en restaurang.

Kortfakta

Bornstein Lyckefors Arkitekter
Bostadsrätt 24 st, 2-3 RoK SoHå
Hyresrätt 52 st, 1-3 RoK
Äldreboende 99 platser
Bostäder med särskild service 18 st
Kommersiella lokaler
Gemensamhetslokal med övernattningsrum
Innergård-833.jpg

Kvarteret vänder sig mot ett nytt aktivitetsstråk i öster och Lundbybadet. Förutom det reliefsatta teglet har vi ett inslag av skiffer. Hörnet närmast lokalgatan har en stenfasad i svart skiffer med omsorgsfullt utformade plåtdetaljer i smygar runt fönster och dörröppningar. 

Längs lokalgatan och över kvarterets syd-västra hörn – bostadsrätterna -  introducerar vi kvarterets tredje materialställning en ljusbeige putsfasad med kontrasterande svarta balkonger, fönster- och dörrkarmar. Markplanet och mötet med staden är utformat som övriga kvarteret med stora fönsteröppningar och entrépartier. Fasaden i markplanet formar en sockel till huset och bryter av putsen med robusta men lätt vågformade formgjutna betongskivor.   

Kvarterets innergård följer samma materialpalett som området i övrigt och har en varmbeige slätmålad fasad med matchande färg på fönsterkarmar och plåtarbeten.  

I kvarteret SoHå finns det trevlig närservice. Europas största grekiska restaurangkedja "Grekiska Grill och Bar" har öppnat sin första restaurang i Göteborg i huset, Nordic Wellness driver gym i huset, det finns skönhetssalong och en godisbutik. 

Dags för fest? I entréplan finns en stor gemenskapslokal. Lokalen kommer att kunna hyras för såväl lite större fester (plats för 30 sittande gäster) som för co-working. I lokalen finns ett fullutrustat kök. Och i anslutning till lokalen finns ett övernattningsrum för era långväga gäster.

Området

Nära till allt är en utnött kliché, men när du bor i SoHå då är det nära till det mesta. Du bor centralt på Hisingen, med spårvagnen en kort promenad från hemmet. 

RAMBERGET ERBJUDER INTE BARA stans mäktigaste utsikt med fantastiskt picknickhäng, utan också en rad olika möjligheter för de som vill löpa fritt i terräng och på asfalt, eller bara promenera. På andra sidan Ramberget ligger Lindholmen där du kan promenera längs kajen utmed vattnet. Från Lindholmen tar du dig enkelt med båten till Stenpiren på andra sidan älven. Centrum, om det innebär Brunnsparken, ligger 10 minuter bort med spårvagnen; om det innebär utelivet på och runtom Vågmästareplatsen, så ligger det 10 minuters promenad bort. 

KOMMUNIKATIONER
Hållplats Rambergsvallen 60 m (spårvagn 5, 6, 10 och buss 24, 141 och 159), 10 min till Brunnsparken
Linbanan (planerad) 300 m, 12 min till Järntorget
Cykelpendlingsnätet 50 m, 16 min till Brunnsparken

Avstånd målpunkter
Lundbybadet 50 m
Campus Volvo 350 m 
Ramberget 350 m
Förskola 20 m
Skola 200 m
Wieselgrensplatsen 500 m; Coop konsum, Willys, bank, apotek, optiker, folktandvård, vårdcentral m.m.  

Bostäderna - bostadsrätter

I den soliga sydvästra hörnan av kvarter SoHå finns 24 bostäder i bostadsrättsform. Bostäderna har riktigt bra och genomtänka planlösningar i storlekarna 2 RoK samt 3 RoK. Takhöjden är exceptionell, med hela 2,85 meter. 

 

Galleri