Järntorgsgatan x Brogatan

Järntorget har varit platsen för många händelser. Från kultur till politik. Från det enskilt mänskliga till det gemensamma samhället. En plats för musik, konst och teater såväl som grundläggande mänskliga värden som jämställdhet och allas lika rättigheter.

Att det varit så är inte så konstigt – det är i kvarteren runt Järntorget som folket finns. Här korsas pendlare med publiker, festivaler med manifestationer och spelningar med gästspel på krogar. Här möts de som kommer till stan via den långa Linnégatan, det klassiska mysiga Haga, de lite mer skaviga Långgatorna och det pampiga Kungshöjd. Här möts de alla, och kanske är det vad som gör Järntorgskvarteren till Göteborgs mest levande plats.

Nu laddar vi för säljstart! Anmäl ditt intresse.

Järntorgsgatan 833.jpg

Mitt i hjärtat av Göteborg, i korsningen Järntorgsgatan Brogatan, skapas ett nytt spännande projekt med bostäder och lokaler.

Semrén & Månsson har ritat en både tidlös och modern byggnad där historien och det unika läget fått sätta sin prägel. Elin Wallinder, projektets uppdragsansvariga arkitekt på Semrén & Månsson, berättar mer om projektet.
 
Nutida och modern gestaltning
- En förutsättning för projektets utformning har varit samverkan med kringliggande kulturmiljö. Samtidigt har ett tydligt önskemål varit att byggnaden ska ha ett nutida uttryck. Med omsorg kring detaljer, hållbara material och genomarbetade lösningar kommer byggnaden att stå sig över tid, säger Elin Wallinder.
 
- I området finns byggnader från flera olika tidsperioder. Mot kanalen finns t ex en byggnad i två och ett halvt plan från 1859 som är typiskt för den tidens Göteborg medan det i kvarteret mot Järntorget finns nyare bebyggelse i en betydligt större skala. Variationen som finns på platsen idag har i hög grad påverkat projektets gestaltning och materialval. 
 

Elin SMA-1 833.jpg

Värdeskapande arkitektur
- I arbetet med projektet har det även varit mycket fokus på den invändiga miljön. Här finns projektspecifika, unika lösningar och en stor variation i såväl lägenhetsstorlekar som planlösningar. En målsättning har varit ett projekt med värdeskapande arkitektur för såväl boende som besökande.  
 
Adderar samtid till en historisk plats
- Järntorgsgatan X Brogatan är ett modernt projekt men som förhåller sig till den historiska omgivningen. Det är roligt att kunna addera ett så fint projekt till den här platsen.

Sverigehuset_JxB_Exterior_Jarntorgsgatan_200827_LOW.jpg

I kvarteret Järntorgsgatan, Brogatan och Pusterviksgatan utvecklar Sverigehuset tillsammans med Gulin Fastigheter ett 60-tal nya bostadsrätter som bidrar till att stärka stråket mellan Rosenlundskanalen och Järntorget. Arkitekterna bakom husen är Semrén & Månsson.
– Vi är glada att få förtroendet att utveckla den här fina platsen och formge hela kvarteret. Att förnya ett innerstadsområde är alltid komplext då det finns många befintliga värden att förhålla sig till. Med största respekt för dessa värden ska vi nu tillföra nya som gynnar alla som rör sig i staden, säger Sophie Dufva, arkitekt på Semrén & Månsson i Göteborg. 

Förslaget bygger vidare på den positiva utveckling som givit göteborgarna Esperantoplatsen och Rosenlund tillbaka. Genom att det vattennära läget utnyttjas fullt ut skapas ett livfullt stråk som bidrar till en trygg och tillgänglig stad för alla.

Röda Bryggan_Perspektiv från kanal_180921_Hög upplöst 833.png

Detaljplanen ställer höga krav på gestaltning med hänsyn till de kulturhistoriska värden som finns i området. Kvarteret kommer därför att utgå från en traditionell palett av natursten, tegel och säckskurad fasad. Byggnaden på Brogatan 2 renoveras varsamt och blir en historisk pärla vid kajen. Bottenvåningar kläs med natursten med omsorgsfull detaljering. Varierade terraseringar och taklutningar i taklandskapet bildar på avstånd ett harmonierat stadsmotiv med tydlig karaktär. Resultatet av omdaningen blir att fler bjuds in att arbeta, bo och leva i Göteborgs centrala delar.

Området

Här bor du mitt i stan, mitt emellan Linnégatans restaurantstråk, Järntorgets kulturutbud, Hagas kanelbullar , Kungsgatans shopping, Innestadens mysiga kvarter och Slottskogens parkliv. Förutsättningarna kan inte bli bättre för urbaniten. 

På adresserna Järntorgsgatan 2-6 och Brogatan 2, bor du i unika lägenheter i ett kvarter som kommer att ytterligare bidra till ett levande stadsrum  med verksamhetslokaler i gatuplan. Intresseanmälningar för bostäderna och lokalerna sker via vårt intresseformulär. 

 

 

Artikel Järnporten 833.jpg

När brittiska The Guardian skulle utse Europas coolaste områden så hamnade Järntorget och Långgatorna på topp.

När The Guardian listat Europas 10 coolaste grannskap, så hamnar Järntorget och gatorna runt omkring på första plats. Det är framför allt det rika kultur- och restuarangliv som gör att området hamnar i toppen. The Guardian tipsar om bra skivaffärer, Pustervik för livemusik eller klubbkvällar samt Folkteatern. Bra mat finner man på exempelvis på Tacos & Tequila eller Kafé Magasinet. Den som gillar öl kan besöka Soho Beer House eller Dugges (Brewers Beer Bar). 

Läs hela artikeln här

Lägenhetslista

Nr Rum Yta
02-1101 3 rok 66
02-1102 3 rok 74
02-1103 1 rok 32
02-1104 2 rok 50
02-1201 3 rok 66
02-1202 3 rok 74
02-1203 1 rok 32
02-1204 3 rok 68

Intresseanmälan

Vill du ha information om hur projektet fortlöper eller vara med och påverka? Fyll i dina uppgifter och kryssa i vilken typ av boende du är intresserad av. Då kommer du att få regelbunden information om projektet och när det är dags för säljstart.

Kontakt

Daniel 833.jpg

Daniel Stenberg

Fastighetsmäklare

Tel: 0732-00 09 11, 031-719 42 43
Mail: daniel.stenberg@nytthem.se

Kontakta Daniel om du vill bo här.

Marie 833.jpg

Marie Guregård

Fastighetsmäklare

Tel: 0722-00 75 70, 031-719 42 41
Mail: marie.guregard@nytthem.se

Kontakta Marie om du vill bo här.

sara 833.jpg

Sara Dahlström

Projektutvecklare

Tel: 0708-93 28 79
Mail: sara.dahlstrom@sverigehuset.se


Kontakta Sara för ytterligare information om projektet. 

Anna 833.jpg

Anna Henriksson


VD

Tel: 0722-40 94 80

Mail: anna.henriksson@sverigehuset.se


Kontakta Anna för ytterligare information om projektet.