Järntorgsgatan x Brogatan

Järntorget har varit platsen för många händelser. Från kultur till politik. Från det enskilt mänskliga till det gemensamma samhället. En plats för musik, konst och teater såväl som grundläggande mänskliga värden som jämställdhet och allas lika rättigheter.

Att det varit så är inte så konstigt – det är i kvarteren runt Järntorget som folket finns. Här korsas pendlare med publiker, festivaler med manifestationer och spelningar med gästspel på krogar. Här möts de som kommer till stan via den långa Linnégatan, det klassiska mysiga Haga, de lite mer skaviga Långgatorna och det pampiga Kungshöjd. Här möts de alla, och kanske är det vad som gör Järntorgskvarteren till Göteborgs mest levande plats.

Nu är huset färdigställt och alla bostäder är sålda. Ni kan läsa mer om projektet i säljkatalogen genom att klicka på bildlänken nedan. Det finns även mer information och filmer om projektet här på hemsidan. 

Galleri

2 RoK

3 RoK

4 RoK

Ljust, gediget och beständigt

Sverigehuset_JxB_Interior_Livingrom_kitchen_ZynkaVisual_201014.jpg

Innanför fasaden lyser kvalitetstänket genom lägenheternas inredning. Ansvarig inredningsarkitekt Johanna Vestlin har utgått från  de tre byggnadernas exteriörer när hon valt material och färger till interiören.

    –    De här husen ska andas samma känsla inifrån och ut, säger hon. Detta är inte de stora uttryckens interiör. Här sökte vi istället en subtil mix, som man ska trivas i.
Material som trä och sten samt de milda färgerna var med redan från början – tonerna och materialen fanns ju redan i fasaden. Det blev vägledande när de provade sig fram till interiörens uttryck.
    –    Vi kände direkt att starka kontraster som svart och vitt inte var rätt väg, utan ville hitta något mjukt, färger och toner som gör att det känns varmt och mysigt, säger Johanna Vestlin. Och vi ville ha en färgpalett, som kan underordna sig en annan person, där man enkelt kan placera in sig själv och sina ting. Nu har vi en färgskala som är i tiden, men som man framför allt hittar i själva staden.

Sverigehuset_JxB_Interior_Kitchen_ZynkaVisual_201106.jpg

Slutresultatet är en mild och harmonisk färgpalett, med ljusa nyanser av kittvitt, varmgrå toner kompletterat med detaljer i bland annat mörkt trä, sandfärgad kalksten och ljust kakel med hantverkskänsla. Det är dynamiskt utan att vara kontrastrikt tack vara de mjuka tonerna och fina, taktila materialen.
 – Vi ville att uttrycket skulle vara modernt med någon flirt åt historien. Där inspirerades vi framför allt av den nordiska klassicismen och tittade på vad arkitekter som Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz gjort, säger hon. De lekte ofta med enkla, dekorativa element eller aningen skeva skalor och skapade på så sätt en dynamik i uttrycket.
De skeva skalorna finns redan i själva kvarterets form. Den har påverkat planlösningen för de tre husens 60 välplanerade, yteffektiva lägenheter. JärntorgsgatanXBrogatan erbjuder unika boenden med gedigen, tidlös atmosfär och rötterna fast förankrade i historien för moderna människor.
 – Här ska man finna samma charm som i sekelskifteslägenheterna i Linnéstaden, men i modern stil. Jag vill att det ska kännas som en oas i staden, säger Johanna Vestlin.
En av de utmärkade detaljerna för de tre nya husen är de rymliga takhöjden, som påminner om sekelskifteslägenheterna i angränsande Linnéstaden och Kungshöjd. Takhöjden varierar mellan 2,50 meter och 3,30 meter. 
 Även innerdörrarna är specialgjorda för att bidra till den resliga, rymliga känslan i rummet De är högre än standard, 2,40 m istället för 2,10 m, och har en massiv kärna för att få rätt rejäla och gedigna tyng.

 

FONSTER.jpg

En annan viktig detalj, som påverkar både planlösning och rumslig känsla, är de många höga fönstren. 
    –    De många fönstren ger stora ljusinsläpp i rummet. För att ytterligare förstärka det har rummen ljusa parkettgolv som dagsljuset kan slå i och lysa upp ytterligare, säger Johanna Vestlin. 
De höga fönstren inramas av kraftfulla, specialgjorda fönsteromfattningar. Inspiration till dem kommer från en privatvilla från 1936 i Köpenhamn, som ritats av den danske arkitekten Kay Fisker.
    –    De är ganska pampiga och speglar huset känsla utvändigt så att den också tas med in i lägenheterna. Fönsteromfattningarna är ganska strama och bidrar till en höjd i rummet, säger Johanna Vestlin. 
De står i relation till de specialhyvlade, nätta golvsocklarna. 
    –    Det blir en spännande känsla med de kraftfulla fönsterinfattningarna och en nätt sockel till det, säger Johanna Vestlin. Tittar man på de klassiska sekelskifteslägenheterna har de ofta en ganska tung golvsockel och kanske panel på väggen, men här har vi valt att lägga emfas på de vältilltagna fönstren med ljusinsläpp och utsikt. Vi vill lyfta fram det som redan är en fin kvalitet i rummen, säger Johanna.
Fönsterinfattningarna, golvsockeln, innerdörrar och radiatorerna är målade i en specialframtagen ”greige” sandkulör, istället för standardvitt. Den kontrasterar fint mot den brutna, vita väggfärgen i rummen.
    –    Det ger också en mjukare inramning till utsikten, säger Johanna Vestlin. Nästan ingenting i det man ser utanför fönstret är helt vitt. Med den här inramningen blir det en lugnare, mer harmonisk helhet med utblicken. Fönsterbänkarna är i borstad grå kalksten, ett material som återkommer även i badrummens bänkar.
    –    När ljuset faller på dem andas det kvalitet. Det är ett exempel på hur vi genomgående använt äkta material och tänkt på tidlös elegans, säger Johanna Vestlin.

Sverigehuset_JxB_Interior_Livingrom_kitchen_ZynkaVisual_201014.jpg

Rymden och ljuset, den monokroma färgskalan och de taktila materialen bidrar till en luftig och varm känsla i de effektivt planerade lägenheterna. De har alla samma material och färgställningar interiört, men det finns möjlighet att göra några personliga val i en del av dem. Ett exempel är i huset på Järntorgsgatan 2, där köken har fått extra hög takhöjd.
    –    I dem finns det därför plats för dubbla överskåp och maximal förvaring, så där man kan göra ett tillval, en stege, för att nå till de högsta skåpen, säger Johanna Vestlin.
Många av köken i de tre fastigheterna har egna planlösningar, så även om materivalen är lika i dem, blir de ändå unika. Köken domineras av varma naturmaterial som rökt ek och mattslipad kalksten. Kökens nederskåp står för den största delen av värmen med sin mörka ek.
    –    De kan upplevas som både en möbel och en inredningsdetalj och tar för sig med sin varma, jordnära känsla, säger Johanna Vestlin. Det är riktigt trä och inte en lackas skiva och får därmed en hantverkskänsla som kan upplevas som finsnickeri.
Överskåpen är moderna och ljusa. De ska inte dominera rummet, utan snarare bidra med funktionalitet och en rymlig känsla.

 

Sverigehuset_JxB_Interior_Bathroom_ZynkaVisual_200923.jpg

Omsorgen om detaljerna är genomgående i alla rum. Även i badrummen är bänkskivorna i sandfärgad kalksten med levande yta och väggarna täcks av ett kakel i en ljus glasyr med hantverkskänslan. Där levande och tidlöst med ett avlångt kakel som har en relief som sticker ut.
    –    Det var glasyren som först fångade mig i det avlånga kaklet med relief och det är så spännande med reliefverkan, säger Johanna Vestlin. Här finns något estetiskt, som inte är så rationellt. Det blir så taktilt och mer hantverk än en rak, fyrkantig platta. Man vill ta på det!
I ett badrum med sina hårda, kalla material är det en konst att få fram en varm och ombonad känsla. Här var vägen att hitta olika material, som går ton i ton så de bildar en mjukare helhet.
    –    Jag sökte efter texturer, värme och reliefer där ljuset bryts så att ljusbilden luckras upp och inte slår så hårt i de ljusa ytorna, säger Johanna Vestlin. Även armaturerna runt spegeln är vald för att ge ett mjukt, men bra arbetsljus.

bathroom.jpg

Som kontrast till de ljusa badrummen har de mindre gästtoaletterna fått mörkare, nougatfärgade väggar med fasta hyllplan i rökt ek. Den maffiga spegeln vid handfatet går hela vägen upp i tak och knyts ihop med helheten med en inramning i rökt ek och lyses upp av en dekorativ, hängande armatur

Sverigehuset_JxB_Interior_Bedroom_ZynkaVisual_200923.jpg

Den ombonade känslan är förstås allra tydligast i sovrummen. I master bedroom täcks golvet av en tjock, mjuk, beige/sandfärgad textilmatta, som bidrar till den varma känslan. Där har också väggarna målats med kalkfärg, som påminner om fasaden på huset på Järntorgsgatan 4.
    –    I sovrum har vi tre texturer ton i ton. Master bedroom är alltid generöst med lite mörkare kulörer. Övriga sovrum är något mindre och har ljusare kulörer för en luftigare känsla, säger Johanna Vestlin.
Under arbetets gång har hon föreställt sig hur olika familjer med separata behov flyttat in och befolkat de olika lägenheterna. Där finns familjen med en hemmaboende tonåring och behov av två sovrum, som kanske inte ligger vägg i vägg. Där finns det underbara första boendet med plats för ett rikt socialt liv. Där finns paret med utflugna barn, som vill skala ner och bo mer funktionellt och praktiskt.
    –    Jag hoppas verkligen att det här ska vara ett hem att trivas i, där man kan landa, säger Johanna Vestlin.

Lyssna gärna även på Johanna när hon i vår livesändning pratar om inredningen i Järntorgsgatan x Brogatan, se klipp nedan. 

Projekt Röda Bryggan

Brogatan x Järnorgsgatan första spadtag-53 833.jpg

Nu är huset äntligen på plats. Nedan kan ni läsa mer om projektets historia och om arbetet för att få fram en av stadens vackraste byggnader.

Efter många års planering togs det första spadtaget för det unika bostadsprojektet Röda Bryggan på hösten 2021, i historiska kvarter vid korsningen Järntorgsgatan och Brogatan i Göteborg. Här har nu 59 bostadsrätter byggts fördelade på tre stycken hus. Hus där gestaltningen inspirerats av omgivningens historia och utseende och där bostäderna rönt ett stort intresse.

Byggstarten av projektet Röda Bryggan inleddes 2021 med inte bara ett utan flera coronasäkra spadtag, och närvarande var bland annat Hampus Magnusson, ordförande Göteborgs Byggnadsnämnd, Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör Göteborg Stad, Erik Gedeck, chef samhällsbyggnadsenheten på Länsstyrelsen i Västra Götaland, samt representanter för Sverigehuset, Gulinsfastigheter, NCC och Semrén & Månsson.
–    Idag har vi haft äran att få ta första spadtaget för Röda Bryggan, i ett unikt läge där vi binder ihop och fräschar upp staden. Här ingår även ett mycket fint bevarande av en byggnad från 1860-talet, en kulturgärning där det blir fyra fina lägenheter. Det här blir en fantastisk port som kommer att knyta ihop Järntorget med Rosenlund som tidigare varit en ganska otrygg och ruffig plats. Röda Bryggan har varit ett lyckat och hårt samarbete gällande gestaltning ihop med Länsstyrelsen, staden och Sverigehuset och ett mycket lyckat exempel på hur vi förtätar innerstaden, gör den tryggare och mer livfull, säger Hampus Magnusson, ordförande i Byggnadsnämnden i Göteborg.
 

Brogatan x Järnorgsgatan första spadtag-36 833.jpg

Projektet Röda Bryggan har kommit till start efter en lång planprocess som startade för cirka 11 år sedan. Det har varit en process i en känslig del av staden, som ligger inom riksintresset för kulturmiljövård. Detta då det här har funnits en blandning av väldigt gamla byggnader från 1859 till byggnader som varit något yngre och där det har behövt avgöras vad som ska bevaras eller inte. Det blir nu en bebyggelse som kommer att vara en viktig del av den kommande staden. 
–    Det har tagit en stund att få till planen och vi har även haft Länsstyrelsen som vi har arbetat med för att få till en plan som alla har kunnat acceptera. Vi har gått djupt in på detaljerna, kring volym, gestaltning och materialitet för att få fram ett bra resultat som är i harmoni med övriga delen av staden som finns här runt omkring. Jag tror att slutresultatet kommer blir bra, vi kommer även att ha en god kontroll under byggtiden och som det ser ut nu är vi nöjda, berättar Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör Göteborg Stad. 

–    Vi representerar statliga intressen och ska bevaka att kommunerna beaktar det som är bland annat riksintresse, hälsa och säkerhet. I det här projektet har vi bidragit med att bland annat vara rådgivare och granskat detaljplanen och kommit med synpunkter. Vi hade en hel del synpunkter i samrådsskedet och sedan har det varit en dialog där byggaktören har anpassat förslaget och nu känns det jättehärligt att vi nu står här och bygget verkligen kan börja, säger Erik Gedeck, chef samhällsbyggnadsenheten på Länsstyrelsen Västra Götaland. 

Läs hela pressmeddelandet via länken nedan:
Pressmeddelande första spadtag Järntorgsgatan x Brogatan

Järntorgsgatan 833.jpg

Mitt i hjärtat av Göteborg, i korsningen Järntorgsgatan Brogatan, skapas ett nytt spännande projekt med bostäder och lokaler.

Semrén & Månsson har ritat en både tidlös och modern byggnad där historien och det unika läget fått sätta sin prägel. Elin Wallinder, projektets uppdragsansvariga arkitekt på Semrén & Månsson, berättar mer om projektet.
 
Nutida och modern gestaltning
- En förutsättning för projektets utformning har varit samverkan med kringliggande kulturmiljö. Samtidigt har ett tydligt önskemål varit att byggnaden ska ha ett nutida uttryck. Med omsorg kring detaljer, hållbara material och genomarbetade lösningar kommer byggnaden att stå sig över tid, säger Elin Wallinder.
 
- I området finns byggnader från flera olika tidsperioder. Mot kanalen finns t ex en byggnad i två och ett halvt plan från 1859 som är typiskt för den tidens Göteborg medan det i kvarteret mot Järntorget finns nyare bebyggelse i en betydligt större skala. Variationen som finns på platsen idag har i hög grad påverkat projektets gestaltning och materialval. 
 

Elin SMA-1 833.jpg

Värdeskapande arkitektur
- I arbetet med projektet har det även varit mycket fokus på den invändiga miljön. Här finns projektspecifika, unika lösningar och en stor variation i såväl lägenhetsstorlekar som planlösningar. En målsättning har varit ett projekt med värdeskapande arkitektur för såväl boende som besökande.  
 
Adderar samtid till en historisk plats
- Järntorgsgatan X Brogatan är ett modernt projekt men som förhåller sig till den historiska omgivningen. Det är roligt att kunna addera ett så fint projekt till den här platsen.

Kortfakta Bostadsrättsföreningen Järntorgsgatan x Brogatan

Antal bostadsrätter: 59
Inflyttning: 2023
Arkitekt: Sophie Dufva, Semrén & Månsson
Storlekar lägenheter: 1-5 RoK, 32-148 kvm
Parkering: garage med laddmöjligheter för elbilar och mobilitetsprogram

 

Sverigehuset_JxB_Update_Exterior_JxP_ZynkaVisual_201102_ 833.jpg

I kvarteret Järntorgsgatan, Brogatan och Pusterviksgatan utvecklar Sverigehuset tillsammans med Gulinsfastigheter ett 60-tal nya bostadsrätter som bidrar till att stärka stråket mellan Rosenlundskanalen och Järntorget. Arkitekterna bakom husen är Semrén & Månsson.
– Vi är glada att få förtroendet att utveckla den här fina platsen och formge hela kvarteret. Att förnya ett innerstadsområde är alltid komplext då det finns många befintliga värden att förhålla sig till. Med största respekt för dessa värden ska vi nu tillföra nya som gynnar alla som rör sig i staden, säger Sophie Dufva, arkitekt på Semrén & Månsson i Göteborg. 

Förslaget bygger vidare på den positiva utveckling som givit göteborgarna Esperantoplatsen och Rosenlund tillbaka. Genom att det vattennära läget utnyttjas fullt ut skapas ett livfullt stråk som bidrar till en trygg och tillgänglig stad för alla.

Röda Bryggan_Perspektiv från kanal_180921_Hög upplöst 833.png

Detaljplanen ställer höga krav på gestaltning med hänsyn till de kulturhistoriska värden som finns i området. Kvarteret kommer därför att utgå från en traditionell palett av natursten, tegel och säckskurad fasad. Byggnaden på Brogatan 2 renoveras varsamt och blir en historisk pärla vid kajen. Bottenvåningar kläs med natursten med omsorgsfull detaljering. Varierade terraseringar och taklutningar i taklandskapet bildar på avstånd ett harmonierat stadsmotiv med tydlig karaktär. Resultatet av omdaningen blir att fler bjuds in att arbeta, bo och leva i Göteborgs centrala delar.

Mobilitetslösning

Järntorgsgatan x Brogatan erbjuder alla möjligheter att leva ett hållbart liv utan bil. Järntorget, där många spårvagns- och busslinjer stannar, ligger endast 50 meter bort. Dessutom byggs Hagastationen nu några hundra meter bort. Ska du över älven så har du Älvsnabben en kort promenad bort. 

Det finns gott om trygga och lättillgängliga cykelparkeringar. Både invändigt och på gården. I det gemensamma gårdshuset finns också en station för cykelmek där du kan pumpa däck, tvätta och ge din cykel lite extra kärlek. Det finns även plats för lastcyklar och det kommer att köpas in gemensamma cykeltillbehör/specialcyklar för att underlätta att göra ärenden med cykel.

I syfte att underlätta ett hållbart boende och behov av egen bil finns ett mobilitetsavtal träffat med staden. Det innebär att medlemmarna i föreningen kommer att få startpaket med information och ett månadskort från Västtrafik med mera. 

Vi har också träffat avtal med en närliggande biluthyrningsfirma som ger medlemmarna tio procents rabatt på all hyra av bil under tio år.

För dig som värdesätter att ha egen bil kommer vi i källarplan att uppföra ett garage med 19 parkeringsplatser som kommer att hyras ut till föreningens medlemmar. Entrén till garaget kommer att vara med bilhiss från Brogatan. Allt för att skapa en så effektiv parkeringslösning som möjligt. Tolv av parkeringsplatserna kommer att ha elbilsladdare installerade och alla platser kommer att vara förberedda för elladdning om behovet ökar. I närheten av Järntorgsgatan x Brogatan finns dessutom flera bil- och cykelpooler.